1 Ekim 2007 Pazartesi

Joomla Kurulumu

Joomlamızı indirdik, hosting ve domainimizi de satın aldık. Domainimizi hostingimize yönlendirdik. Hostingimizde bi ftp hesabı oluşturduk. Şimdi, indirdiğimiz joomla, sıkıştırılmış bir pakettir. Onu FTP ye atmadan önce masaüstümüze açıyoruz.

FTP ye bağlanmak icin ftp.siteadi.com şeklindeki adresi tarayıcımıza girmemiz gerekiyor. Zaten bağlandığı anda, bize kullanıcı ismi ve şifre soracak. Bir diğer yöntem (bence en sağlıklı olanı) bir ftp client ile bağlanıp, işlemleri o şekilde halletmeniz. Bu tür programların bazı avantajları var. dosyaları daha hızlı gonderiyorlar benim yaptığım testlere göre. Daha fazla hakim oluyorsunuz hostunuza gonderdiğiniz dosyalara.

Ben Cute FTP kullanıyorum. Cute Ftp yi burdan indirebilirsiniz. Web üstünde alternatif bi sürü program var. Dilerseniz, onlara da çeşitli sitelerden ulaşabilirsiniz. Ben bunu kullanıyorum ve tavsiye ederim, kullanımı basit ve güzel.

FTP ye bir şekilde bağlandınız. Önünüzde bomboş şekilde duruyor (ilk girdiğinizde, hostinge ait bazı temel dosyalar ve dizinler olabilir. Onları silmeyin sakın:). Daha once masaüstüne açtığımız joomla paketinin içindeki tüm dosyaları seçiyoruz, hooop FTP nin içine sürüklüyoruz. Kopyalama işlemi, bağlantızın ve hostunuzun hızına bağlı olarak değişebilir. Yarım saat gibi bi sürede bende kuruluyor.

Bu yükleme işlemi sonuçlandıysa, şimdi kurulum aşamasına hazırız demektir. Zip içinden çıkan tüm dosyaları, FTP nin kök dizinine attıysanız www.siteadi.com şeklinde girin sitenize. Joomla kurulum ekranı gelecek. Şimdi adım adım ne yapmamız gerektiğini inceleyelim:

Joomla database tabanlı bir sistemdir; diğer tüm cms sistemlerinin olduğu gibi. O yüzden hostinginizin, Database desteği olması gerekiyor. Freehost üstünde deneme yapacaksanız eğer (ki tavsiye ederim), mysql destekli bir host seçin. Kuluma geçmeden önce, joomla nın kullanacağı bir database (veritabanı) oluşturmamız gerekiyor. Sitemiz içeriğinde ne var ne yok bu database içerisinde tutulacak. İstediğimiz zaman bu veritabanının yedeğini alabileceğiz. Sitemizin yedeğini almış olacağız böylece.

Veritabanı (database) nasıl oluşturulur, anlatamayacağım. Çünkü hemen her host firmasının paneli farklı diğerlerinden. Çoğu host firması, geniş bir yardım dökümanı oluşturuyor zaten. Çok zorlanacağınızı sanmıyorum. Database için seçeceğiniz username ve passwordu, database name kısmını, defterimize kaydediyoruz. Daha sonra çok işimize yarayacak.

Veritabanımız hazır ise, joomla'mızı kurmaya geçelim. Internet tarayıcımızı açıp sitemizin adresini giriyoruz.



Böyle bir ekran bizi karşılıyor. Bu joomla'nın kurulum ekranı. Serverimizin mevcut ayarlarınını gösteriyor. Bu sayfada gördüğümüz her özellik, joomlanın çalışması için temel teşkil eden ayarlar. Kırmızı ile gösterilen parametreleri yeşile çevirmemiz gerekiyor. Joomla bu aşamada, kendi çalışma prensipleri için gerek duyduğu ayarlar için bizi uyarıyor.


Buradaki pek çok ayar, serverinize gore değişiklik gösterebilir. Ama ilk açılışta kırmızı ile işaretlenmesi kesin olan ilk ayar, configuration.php ile ilgili uyarı. Masaütünde bi txt dosyası oluşturacağız bu uyarıyı engellemek için. Sonra ismini configuration.php yapıp serverimize göndereceğiz. Sonra ftp programında, sağ tuşla tıklayıp dosyaya, properties sekmesini seçeceğiz. Açılan pencerede, permission sekmesini bulacağız. Bu sekmenin karşısında normalde sayısal bir değer bulunur. 664 dür genelde bu sayı. Biz bunu 777 yapacağız. Yani dosyanın yazım iznini açıyoruz. İşlem tamalandıktan sonra, joomla installation penceresinin sag üst köşesindeki Check Again butonuna basarak, sayfadaki bilgilerin yenilenmesini sağlayacağız. Unwriteable yazısı, direk Writeable dönecek. Geri kalan bikaç ayar daha var.



Bu resimde görünen alandaki hemen hemen tüm ayarlar, sunucumuzun, yani hostingimizin temel ayarları. Benim hostumda kurulumda bu şekilde görünüyor. Burda kırmızı ile işaretlenen ayarlar, joomla'nın normal çalışmasını engelleyebilecek ayarlar. O yuzden değiştirilmesi gerekiyor. Fakat sunucu seceneklerini, genelde biz değiştiremiyoruz. Bazı hostinglerde, manuel olarak pek çok ayara erişebilmek mümkünse de, bu bir güvenlik açığı doğuruyor aynı zamanda. O yuzden buna izin verilmiyor genelde. Bizim burda değiştirebileceğimiz bir ayar var. Resimde de kirmizi ile işratelenmiş olan Register Globals. On olan register globals degerini off yapmamiz gerekiyor. Bunun için, masaüstüne (veya başka bir konuma) kopyaladığımız joomla paketimizi açıyoruz, içerisinden, globals.php dosyasını, bir HTML editörü veya notepad ile açıyoruz.

bu dosyanin 24. satırında;

define( 'RG_EMULATION', 1 );

şeklinde bir kod göreceksiniz. Bu koddaki 1'i, 0(sıfır) olarak değiştirmemiz gerekiyor. Sonra dosyayı kaydedip, FTP mize göndereceğiz, mevcut dosyanın üstüne yazacağız. sonra Joomla installation sayfasindan, Check Again dediğimizde, Tüm seceneklerin yeşil olduğunu göreceğiz:)

Bu beladan da kurtulduğumuza göree... Şimdi son seçenekleri kontrol edelim.


İş bu resimde görünenler arkadaşlar, klasör izinleri. Joomla diyor ki, bu dizinlerin hepsinin yazım izinleri olması lazım, benim düzgün çalışabilmem için. Biz de onun bu isteğini kırmıyoruz, yazım izinlerini teek teeek veriyoruz:)) Az once configuration.php için yaptığımız işlemleri, bu kez, bu listede kırmızı görünen tüm dizinleri, FTP den bulup, bu sefer klasore sağ tuş ile tıklayarak, preferences sekmesine gelip, permission değerini 777 yapacağız. Yanlız burda bi önemli şey var. Bazı hostlarda, dizini secip, özelliklerinden 777 yapmak yetmiyor. Bazılarının alt dizinlerine de bu işlemi tek tek uygulamak gerekebiliyor. İçerideki dosya ve dizinler bitince, bir üstteki dizinin iznini değiştirmek lazim. Belirteyim.



 Dizinlerle ilgili sorunumuzu da halledip, next dedikten sonra, bu sayfa cikacak karşımıza:) Bu sayfa aynı zamanda, en çok zaman alan aşamayı da geçtiğimizi ilan eden sayfadır:) Joomla'nın lisans sözleşmesi... Joomla GNU/GPL lians ile korunan bir sistem. Bu lisans türü ile ilgili geniş bilgiyi de yine ayrı bi başlık altında belirticem bi gün. Next diyoruz...



işte bu aşama, dananın kuyruğunun koptuğu aşamadır. Database'imizi oluştururken, tüm bilgileri, defterimize kaydetmiştik. Şimdi tüm o yazdıklarımızı, burda ilgili boşluklara geçireceğiz.

Hostname: Genelde localhost olarak kullanılır. Şu an kullandığım hostingde farklı bi değer giriyorum. Database'i oluşturduğum zaman, bana veritabanımın saklandığı adresi direk veriyor, o adresi bu bölüme kopyalıyorum. Sizin hostunuzda da bu şekilde bir adresleme varsa, yeni bi veritabanı yarattığınız anda o adresi size verir. Direk buraya yapıştırırsınız o adresi.

Takip eden üç parametreyi, veritabanı oluştuğu zaman kaydettiğimiz bilgilerle dolduruyoruz. MySQL Table Prefix kısmını ise aynen birakiyoruz. Geri kalan ayarlar, aynen kalıyor ve next diyoruz.



Next dediğimizde, database ile ilgili bilgilerin doğruluğunu onaylamamızı isteyen bir onay kutusu çıkacak. Ok deyip geçeceğiz. Bu da son aşamamıza geçtiğimizi belirtiyor:)



Bu aşamada, sitemizin görünen adını belirliyoruz. Girdiğimiz metin, tarayıcı penceresinin en üstünde gorunecek. Bu kısma girdiğimiz tüm bilgileri daha sonradan değiştirebiliyoruz. Dilediğimizi yazıp, next diyoruz.


Bu bölümde, domain adresi ve hostingdeki ana klasör ile ilgili bilgiler görüntülenir. bizden dogrulamamızı ister. URL ve Path seçenekleri, joomlanın server'dan direk okuduğu değerlerdir ve %90 doğrudur. Sadece, email adresimizi girip, admin password için unutmayacağımız bir şey belirlememiz gerekiyor. Alttaki iki seçenek olduğu gibi kalıor ve next diyoruz.

Tarayıcıyı penceresini kapatabiliriz. Şimdi yapmamız gereken şey, FTP ana dizinine girip, "installation" adlı klasörü silmek. Silme işlemi tamamlandığında, Joomla'yı başarı ile hostumuza yükledik demektir.

Geçmiş olsun:)

1 yorum:

Dr. dedi ki...

Unable to connect to the database:Could not connect to MySQL

diye bi hata alıyorum databaseyi girip ileri dedikten sonra ne yapmalıyım herşey tamdı.