6 Ekim 2007 Cumartesi

Joomla | Global Configuration/Content

General Configuration'daki 3. sekme olan Content'i inceleyelim. Content, joomla içerisinde oluşturduğumuz içeriklere deniyor. Bu sekmeden de, o içerikler ile ilgili genel ayarlamalar yapılıyor. Burdan girdiğimiz parametrelerin çoğunu, daha sonra yeniden göreceğiz. İçeriklerimizi oluştururken, her site içeriği için ayrı ayrı ayarları değiştirebilme imkanımız olacak. O aşamada, olduğu gibi bıraktığımızda, burdaki genel ayarlar geçerli kalacak. Yine sıra ile inceleyelim:

1- Linked Titles: Bu seçenek, içeriklerimizin başlıklarına link eklememizi sağlar. Joomla'da eklediğiniz haberlerin tam metin halinde görünmemesi için, "read more" (devamını oku) opsiyonu var. Bi giriş metni yazıp, sonrasında ana metni ayrı bi bölüme ekliyorsunuz, ileride göreceğiz. Ana sayfada içerik ile ilgili, sadece giriş metni görüntülenir. Normalde "read more" butonuna tıklayarak metnin devamını okuyabilirsiniz. Bu seçeneği aktif hale getirdiğimizde, başlıklara tıklayarak da, ana metni görebiliyoruz.
2- Read More Link: Az önce bahsettiğimiz "read more" linkinin görüntülenmesi seçeneği buda.
3- Item Rating/Voting: Joomla, sitenize eklediğiniz içeriklerin oylanmasına olanak tanıyor. Bu seçenekle, oylamayı aktif veya pasif hale getiriyoruz.
4- Author Names: İçerikleri yazan kullanıcıların, isimlerinin görüntülenmesini istiyorsak, bu seçenekten aktif edebiliyoruz.
5- Created Date and Time: İçeriği oluşturduğumuz zaman ilişkin bilgilerin görüntülenmesini istiyorsak, bu seçeneği kullanacağız.
6- Modified Date and Time: Daha önceden oluşturduğumuz bir site içeriği üstünde değişiklik yaptığımızda, oluşturma tarihine ek olarak, düzenleme tarihi de görüntülenebiliyor. Arzu edersek burdan etkin hale getiriyoruz bu özelliği.
7- Hits: Sitemize eklediğimiz içeriklerin okunma(tıklanma) sayılarını görebilmemiz mümkün, bu seçenek sayesinde.
8- PDF Icon: Joomla'nın en sevdiğim özelliklerinden bir tanesi, eklediğiniz içerikleri, direk PDF formatına çevirmesi. Sayfada görüntülenen tüm içeriklerin tepesinde, pdf icon'u oluyor, tıklandığında, acrobat ile görüntüleniyor. Bu icunun görünürlüğünü, bu seçenek ile ayarlıyoruz.
9- Print Icon: Diğer bir sevdiğim özellik, içeriklerin direk yazdırılabilmesini sağlayan "print icon". Sayfanın kullanıcı tarafından düzenlenmesini gerektirmeden çıktı alabiliyor. PDF icon'unun yanında duruyor simgesi normalde. Bu seçenek ile, görünülürlüğünü ayarlıyoruz.
10- E-mail Icon: Türkçe'de, "arkadaşına gönder" şeklinde kullanılan özelliği biliyorsunuzdur. Joomla da bu işlevi sağlıyor. Simgesi yine PDF'nin sırasında. Bu seçenekle, simgenin görünürlüğünü ayarlıyoruz.
11- Icons: Bu ne işe yarıyordu unuttum:D
12- Table of Contents on multi-page items: Çok uzun metin girmeniz gereken içerikleriniz var diyelim. Akademik bir araştırma ile ilgili mesela. Aşağılara doğru uzayan, uzun sürede yüklenen bi sayfa olmasını istemiyorsunuz. Joomla da ona, "page break" diye bir çözüm bulunmuş. Metni girerken, belirli noktalara bu işaretleri ekliyorsunuz. Tüm metninizi, işaretlediğiniz yerlerden bölerek, bir kaç sayfalık içerik oluşturuyorsunuz, tek bir başlık altında. İşte bu şekildeki içeriklerin, sayfaları arasında gezinmek için, sayfa numaraları en altta görünüyor. Bununla yetinilmemiş, bir küçük indeks oluşturulmuş, içeriğin en tepesinde görünüyor bu indeks. Sayfaları gösteriyor. Bu seçenek, o özelliği açıp kapatıyor.
13- Back Button: En başta anlattığımız "read more" linkine tıkladığımızda, içeriğin tümünü görüntülüyorduk. Back button, bu görünümden, bir önceki görünüme (anasayfaya) geri dönmemizi sağlıyor. Bu seçenekten etkinleştiriyoruz.
14- Content Item Navigation: Yine "read more" ile içeriğin tümünü görüntülerken, ana sayfaya dönmeden, bir sonraki veya bir önceki içeriği görüntülemek isteyenler için, içeriğin en altında, ileri, geri butonları oluşturuyor. Ekleniş sırasına göre, içerikler arasında gezinmeye olanak tanıyor. Bu seçenek ile etkinleştiriyoruz.

Bu dert de bitti:D Bir sonraki sekmeye geçebiliriz artık...

Hiç yorum yok: