5 Ekim 2007 Cuma

Joomla | Global Configuration/Site

Joomla kurulumumuzu tamamladık, Admin paneline de şöyle bir göz gezdirdik. Artık, temel ayarları yapmamızın zamanı geldi. Joomla kurarken, database ile ilgili bilgileri girmiştik. Sitemizin ismini belirlemiştik. O zaman da belirtmiştim, bu bilgileri sonradan değiştirebiliyoruz diye. Bu seçenekleri ve daha fazlasını yönetebildiğimiz bir bölüm var joomla da... Global Configuration.


Joomla backend'de site menusune girdiğimiz zaman, ilk seçenek Global Configuration zaten. Tıklıyoruz...

Resimde gördüğümüz gibi bir panel açılıyor. Panelde 10 tane tab var. Sırasıyla anlatmaya çalışacağım. İlk tabımız, site başlığını taşıyor. Seçenekleri numaralandırdım.

1- Siteniz üzerinde çalışıyorsunuz, ama henuz, ziyeretçilerin dolaşımına açmak istemiyorsunuz. Bu seçenek, sitenizi offline moduna çevirmenizi sağlıyor. Bir şekilde sitenize ulaşan kullanıcılar, offline mesajı ile karşılaşıyorlar.
2- ilk seçeneği kullanarak, sitemizi offline moduna çevirdiğimizde, ziyaretçilerin karşılaşacakları mesajı bu bölümden belirliyoruz. Dilediğimiz yazabiliriz:))
3- System Error Message bölümünden, sistemde herhangi bir sorun olduğu zaman, kullanıcılara görünecek mesajı belirleyebiliyoruz.
4- Site name: joomla kurulumu esnasında, sitemizin ismini belirlemiştik. Eğer yeniden değişiklik yapmak istersek, bu bölümden yapıyoruz.
5- Show unauthorised links: Joomla'da, ileriki aşamalarda değineceğimiz güzel bir özellik var. Şifre korumalı sayfalar yapabiliyoruz. Sadece kayıtlı kullanıcıların gorebileceği sayfalar. Bu seçenek, kullanıcılar için hazırladığımız sayfaların linklerinin, kayıtlı olmayan kullanıcılar tarafından görüntülenmesi ile ilgili izinleri belirliyor. No seçili olduğu zaman, özel sayfaların linklerini sadece giriş yapan kayıtlı kullanıcılar görüyor; Yes seçili olduğu zaman da, tüm ziyaretçiler, özel sayfaların linklerini gorebiliyor, ancak içeriğini görüntüleyebilmeleri için, kayıt olmaları gerekiyor.
6- Allow User Registration: Kullanıcıların sitenize kaydolmalarını sağlayan izin burdan veriliyor.
7- Use New Account Activation: Kullanıcılar kayıt olurken, mail adreslerinin doğruluğunu sınamak için, bir aktivasyon maili gönderilir. Bu bölümden o opsiyonu açıyoruz. Yes seçili olduğu sürece, aktivasyon linki gönderilir. No'yu seçerek kapatabliriz.
8- Require Unique E-mail: Kullanıcılar kaydolurken bir email adresi belirtebiliyorlar. Bu seçenek, bir mail adresinin, birden fazla kullanıcı için kullanılıp kullanılamayacağını belirliyor. Seçenek Yes iken, her kullanıcını ayrı bir mail adresi ile kaydolmak zorundadır. Örnegin Ali ve Veli diye iki ayrı kullanıcı sitenize kaydolmak istedi. Ama ikisinin de kayıt formunda girdiği mail aynı. O zaman sistem, ikinci kaydolmaya çalışan kullanıcının mailine onay vermeyecektir.
9- Front-end Login: Backend in ne demek olduğunu iyi kötü anlatmıştık. Frontend de bunun tam tersidir. Sitenizin görünen yüzüne Frontend denir. Kullanıcıların, sitenin görünen yüzünden login olmalarını sağlayan bir login bölümü var site modulleri içerisinde. Bu seçeneği Yes olarak bıraktığımızda, kullanıcılar hesaplarına giriş yapabilirler, yeni kullanıcı kayıdı mümkün olur. No seçeneği seçili iken, kullanıcı kaydı iptal olur, kullanıcılar giriş yapamaz.
10- Front-end User Params: Bu seçenek yes'de kaldığı zaman, userların tüm seçenekleri etkin kalıyor. No dediğimizde, kayıtlı kullanıcıların tüm parametreleri geçersiz kılınıyor.
11- Debug Site: Siteyi yaparken, serverin, mySql snucusunun ayarlarını görmek istediniz. Bu seçenek aktifken, sitenin önyüzünde, bahsi geçen ayarlar listelenir. Bu bir nevi güvenlik açığı demektir. Bence hiç kalkışmayın:)
12- Default WYSIWYG Editor: Site içeriğini oluştururken, metin yazacağız, resim ekleyeceğiz, Flash movie'ler koyacağız sayfalarımıza. Bütün bu fonksiyonları yerine getirebilmek için joomla da bir editörü kullanıyoruz. TinyMCE editoru, zengin bir editör. Az önce saydigim bütün islemleri yerine getirebiliyor. Bunu secmenizi tavsiye ediyorum. Diğer seçenekte, bir editör kullanmıyor Joomla. HTML kodlarına hakim olmanız lazım sayfalarınızı düzenlemek için.
13- List Length: Şimdi, joomla backend'de bi sürü liste görünümü var. Eklentilerin içeriklerinde olsun, joomla'da sitemize içerik eklemek için kullandığımız standart Content araçlarında olsun. Bu listeler normalde bi sayfada 30 öğe görüntüler. Bu kısımdan, o listelerin içereceği öğelerin sayısını 5 ila 50 arasında değiştirebiliyoruz.
14- Favourites Site Icon: Sitenin adres çubuğunda görünen icon vardır ya hani. Burdan onu belirliyoruz. Joomla bu icon'u, images dizininin içinden arıyor. Beğendiğimiz bir icon'u FTP den images dizininin içerisine gönderdikten sonra, dosya ismini buradaki boşluğa yazarak görüntülenmesini sağlıyoruz.

Diğer tablara bakalım şimdi de....

Hiç yorum yok: