6 Ekim 2007 Cumartesi

Joomla | Global Configuration/Server


Bir diğer Sekmemiz, server sekmesi, global configuration'da. Bu bölümde, server ile ilgili bilgiler veriliyor ve yine bir kaç tane ayar var müdahale edebileceğimiz. Ama şöyle söyleyeyim. Ben bu zamana kadar u bölümde herhangi bir şeyi değiştirme gereği duymadım. Yine de değineceğim:

1- Absolute Path: Absolute path, FTP sürücünüzün gerçek adresini verir. ftp.siteadı.com şeklinde FTP ye bağlandığımızda, biz bu pathdeki dosyalara erişiyoruz. Çeşitli sebeplerden dolayı, u absolute path'e ihtiyacımız oluyor. Oyle durumlarda, direk bu kısımdan o bilgiyi alabiliriz.
2- Live Site: Live site kısmında, sitemize ait domain adresi görünüyor.
3- Secret Word: Ne işe yaradığını bimiyorum. Webden araştırdım, türkçe kaynakların herhangi brinde bulamadım heuz. ama en kısa zamanda ne olduğunu öğreneceğim. ChMod ile ilgili bişey sanırım.
4- GZIP Page Compression: Gzip, bir çeşit sıkıştırma metodu. Sayfaları hafızada sıkıştırıyor sanırım. Dahaaz yer kaplamsı için. Bazı eklentiler (forum entegrasyonlarında genelde) Bu opsiyonu kapamamız öneriliyor.
5- Site Session Lifetime: Kayıtlı kullanıcılarımız, sitenin arayüzünden, giriş yaptıklarında, belirli bir süre işlem yapmadıkları takdirde, yeniden giriş yapmak üzere sistem tarafından offline duruma getirilirler. Bunun için gereken bekleme süresi, saniye olarak burdan beirtiliyor...
6- Admin Session Lifetime: Bu özellik ise, bir önceki adımın, admin paneli için geçerli olanı.
7- Remember Expired Admin page: Admin oturumu için belirlediğimiz süre içinde ilem yapmadık, sonra geri döndük çalışmaya başlayacağız. Bu seçenek etkinletirdiğimizde, bizi direk kullanıcı girii penceresine yönlendiriyor.
8- Session Authentication Method: Bu seçenek ile, erişim güvenliği için belirlenmiş 3 seçenekten biri aktif hale getirilebiliyor. Dikkat ederseniz, önerilen seçenek, en yüksek güvenliği sağlayan 3. seviye. Daha altı, sitenizin üvenliğini tehdit ediyor. Tam olarak ne işe yarıyor diye soranlar olur belki. Çok kaba hatları ve bildiğim kadarı ile, şöyle ifade edeyim. Admin paneline aynı anda erişim olanağı sağlıyor bu güvenlik seviyeleri. Örneğin, aol veya bir proxy üzerinden backend'e erişim sağlayabilmek için, 2. seviyey düşürmeniz gerekiyor. Ben asla ve asla bu seçeneğe dokunmamanızı, en yüksek seviyede tutmanızı öneriyorum.
9-Error Reporting: Sistemde oluşacak hataların raporlanması ile ilgili 4 değişik seçenek var burda. Sistem standardı, raporlama yok, basit raporlama ve maksimum raporlama. Çok ayrıntısına girmeyeceğim. Bu sekmedeki tüm ayarlar gibi, ileri düzey kullanıcıları ilgilendiriyor.
10- Help Server: Help server, adından da anlaşılabileceği gibi, joomla yardımı ile ilgili geçerli olan sunucuyu belirlememizi sağlıyor. Varsayılan değeri değiştirmemenizi öneriyorum. Joomla.org, zaten joomla'nın geliştiricileri tarafından yapılmış, joomla için başvurabileceğiniz en zengin kaynak. Yardım sökümanları da oldukça zengin, fakat ingilizce. Türkçe bir sürük kullanıyorsanız, çeviri ve derlemeyi yapan ekip, bir başka sunucuya yonlendirmiş olabilir. Değiştirmeden önce danılın bence...

Geri kalan ayarlar, dosya ve dizin oluşturma izinleri ile ilgili. ikisinde de, sunucunun geçerli ayarlarını kullanmamız yeterli. Bu kısım da ileri düzey kullanıcılar için.

Hiç yorum yok: